Mors julesmåkager

Gennem hele min barndom fik vi min mors hjemmelavede julesmåkager. Hun laver dem stadig hvert år til glæde for os alle og nu har jeg fået lov at sætte opskrifterne på min blog.

 

Vanillekranse

Det skal du bruge

  • 250 g mel
  • 200 g smør
  • 1 æg
  • 150 g sukker
  • 80 g mandler
  • 1 stang vanille
Vanillekranse

Sådan gør du

Mandlerne smuttes og blendes til mel.
Melet sigtes og æltes med smør, sukker, æg, mandler og kornene fra vanillestangen.
Hæld dejen i en stofsprøjtepose med en stjernetyl og sprøjt straks ud i vaniljekranse på bagepapir, diameter ca. 5 cm.
Bages ved 200 grader i 10-14 minutter til de er let gyldne.

 

Dollarkager

Det skal du bruge

  • 200 g smør
  • 130 g flormelis
  • 50 g hakket chokolade
  • 1 æggehvide
  • 225 g mel
  • 50 g hakkede valnødder
Dollarkager


Sådan gør du

Flormelis sigtes og blandes med smørret.
Æggehviden tilsættes sammen med hakket chokolade og valnødder.
Tilsidst røres melet i og det hele æltes.
Trilles til valnøddestore kugler, der får et let tryk.
Bages ved 225 grader i ca. 12 minutter.

 

Brunkager

Det skal du bruge

  • 250 g. smør
  • 125 g. lys sirup
  • 250 g. farin
  • 2 tsk. Potaske
  • 1 spsk. koldt vand
  • 3 tsk. Stødt kanel
  • 1 tsk. Stødt nelliker
  • 2 tsk. Stødt ingefær
  • 1 tsk. Stødt allehånde
  • 60 g. syltet appelsiner i tern
  • 25 g. usaltet pistaciekerner
  • 150 g. hele mandler
  • 500 g. hvedemel
Brunkager


Sådan gør du

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen.
Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og  hvedemel blandes, tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie.
Potaske og vand røres sammen i en kop og tilsættes.
Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.
Dejen kommes op i en beholder 18 X 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider.
Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top.
Afkøles ved stuetemperatur til næste dag, hvor den udskæres i 5 lange “baner”.
Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 – 12 minutter.

Fedtebrød

Det skal du bruge

  • 125 g mel
  • 125 g smør
  • 65 g sukker
  • 65 g kokosmel
  • 1/4 tsk. hjortetaksalt
  • Flormelis til glasur
Fedtebrød


Sådan gør du

Smørret smuldres i melet.
Sukker, kokosmel og hjortetaksalt tilsættes og det hele æltes.
Rul dejen i tommelfingertykke stænger og tryk dem flade.
Bag stængerne ved 200 grader i ca. 10 min.
Rør glasur af flormelis og vand til passende konsistens.
Glasér stængerne, mens de endnu er varme, skær dem herefter i skrå snitter.

Skrevet af Helle Thisted