Gennem hele min barndom fik vi min mors hjemmelavede julesmåkager. Hun laver dem stadig hvert år til glæde for os alle og nu har jeg fået lov at sætte opskrifterne på min blog.
Vanillekranse
- 250 g mel
- 200 g smør
- 1 æg
- 150 g sukker
- 80 g mandler
- 1 stang vanille
Sådan gør du
Mandlerne smuttes og blendes til mel.
Melet sigtes og æltes med smør, sukker, æg, mandler og kornene fra vanillestangen.
Hæld dejen i en stofsprøjtepose med en stjernetyl og sprøjt straks ud i vaniljekranse på bagepapir, diameter ca. 5 cm.
Bages ved 200 grader i 10-14 minutter til de er let gyldne.
Dollarkager
- 200 g smør
- 130 g flormelis
- 50 g hakket chokolade
- 1 æggehvide
- 225 g mel
- 50 g hakkede valnødder
Sådan gør du
Flormelis sigtes og blandes med smørret.
Æggehviden tilsættes sammen med hakket chokolade og valnødder.
Tilsidst røres melet i og det hele æltes.
Trilles til valnøddestore kugler, der får et let tryk.
Bages ved 225 grader i ca. 12 minutter.
Brunkager
- 250 g. smør
- 125 g. lys sirup
- 250 g. farin
- 2 tsk. Potaske
- 1 spsk. koldt vand
- 3 tsk. Stødt kanel
- 1 tsk. Stødt nelliker
- 2 tsk. Stødt ingefær
- 1 tsk. Stødt allehånde
- 60 g. syltet appelsiner i tern
- 25 g. usaltet pistaciekerner
- 150 g. hele mandler
- 500 g. hvedemel
Sådan gør du
Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen.
Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes, tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie.
Potaske og vand røres sammen i en kop og tilsættes.
Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.
Dejen kommes op i en beholder 18 X 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider.
Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top.
Afkøles ved stuetemperatur til næste dag, hvor den udskæres i 5 lange “baner”.
Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 – 12 minutter.
Fedtebrød
- 125 g mel
- 125 g smør
- 65 g sukker
- 65 g kokosmel
- 1/4 tsk. hjortetaksalt
- Flormelis til glasur
Sådan gør du
Smørret smuldres i melet.
Sukker, kokosmel og hjortetaksalt tilsættes og det hele æltes.
Rul dejen i tommelfingertykke stænger og tryk dem flade.
Bag stængerne ved 200 grader i ca. 10 min.
Rør glasur af flormelis og vand til passende konsistens.
Glasér stængerne, mens de endnu er varme, skær dem herefter i skrå snitter.