Lam kleftiko – langtidsstegt lammekølle

Lam kleftiko (kleftiko = tyve) er en gammel græsk ret. Rygtet vil vide, at den blev lavet ved at grave et stjålet lam ned i et jordhul fyldt med glohede sten. Lammet blev så dækket til og man kunne hente det stegte kød dagen efter. Ejeren af lammet ville ikke kunne lugte hvor det blev stegt pga. nedgravningen, og man kunne slippe afsted med det.

Jeg har været i Grænkenland rigtig mange gange og fået kleftiko i portionsanretninger, hvor hver person får sin egen lille pakke, der både indeholder kød og grønsager.

Jeg har her valgt at lave en hel lammekølle, og servere sprøde kartofler, græsk salat og tatziki (se opskrift nederst på siden) til. Stegesaften og lidt af grønsagerne bruges til en skøn sauce.

Det skal du bruge

  • 1 lammekølle
  • 6-10 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 1 pastinak
  • 5-6 kartofler
  • Masser af krydderurter – helst friske
    rosmarin, timian, persille, oregano
  • 2-3 dl hvidvin
  • Salt og peber

Lam-kleftiko1


Sådan gør du

Skær de 5 af hvidløgsfeddene i “kiler”
Stik huller i lammekøllen med en lille spids kniv, og stik hvidløgskilerne ind i dem.
Smør køllen ind i olie eller vand, så krydderierne kan sidde fast på den.
Dæk køllen med rigeligt salt og peber og derefter ca. halvdelen af kryderurterne.

Skræl grønsagerne og skær dem i store tern
Læg bagepapir i bunden af en bradepande – stykket skal være mindst dobbelt så stort som bradepanden.
Kom grøntsagerne, resten af hvidløgene og krydderurterne på.
Læg lammekøllen ovenpå
Pak bagepapiret omkring lammekøllen og luk tæt i siderne – jeg ruller kanten sammen så den bliver helt tæt og hæfter dem derefter sammen med en hæftemaskine.
Lige inden pakken lukkes helt, hældes hvidvinen ved.
Steges i ovnen i ca. 10 timer ved 100 grader – eller lidt kortere, hvis temperaturen hæves 10-20 grader.

Stegeskyen hældes i en gryde og blendes sammen med en smule af de grønsager, der har stegt sammen med lammet.

Lammekøllen anrettes på et fad. Kødet er så mørt, at det kan pilles fra hindanden med 2 gafler.

Lam-kleftiko2


Lam-kleftiko3


Lam-kleftiko4

Lam-kleftiko5


Lam-kleftiko6

Tatziki

Det skal du bruge

  • 2 små agurker
  • 2 fed hvidløg
  • 2 dl græsk yoghurt 10%
  • Salt

Tatziki

Sådan gør du

Riv agurkerne på den grove side af rivejernet.
Lad agurken dryppe af i en sigte – kom det evt. i et klæde for at presse endnu mere af væsken ud.
Bland agurk med græsk yoghurt og presset hvidløg.
Smag til med salt.

Skrevet af Helle Thisted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *