Lagkage m/limemousse og hindbærmousse med hvid chokloade

Det er ikke så ofte jeg laver kager, men når jeg endelig gør, synes jeg det skal gøres ordentlig.

Med inspiration i opskrifterne på http://himmelske-kager.blogspot.dk har jeg sammensat denne skønne lagkage, som jeg med stor succes har serveret et par gange – bl.a. for mine kolleger til min fødselsdag.

Vær opmærksom på, at det er en kage, der tager tid at lave. De enkelte dele tager ikke så lang tid at lave hver især, men der er meget vente-/køletid og pyntningen af kagen kan tage noget tid. Sæt 2 dage af til at lave kagen, da de 2 slags mousse skal startes min. dagen før, så de skal nå at sætte sig.

Det er ikke en af de nemmeste kager jeg har lavet, men med tålmodighed og lidt finesse, skal det nok lykkes.

Lagkagebunde

Passer til 1 kage med en diameter på ca 24 cm

  • 6 æg
  • 145 g sukker
  • 120 g mel
  • 20 g kartoffelmel
  • 1 1/4 tsk bagepulver

Start med at tage æggene ud i god tid, så de har stuetemperatur. Det gør æggemassen mere luftig og giver en mere luftig lagkagebund.
Forbered bageformen. Smør bunden med smør og klip et stykke bagepapir, der passer i bunden. Smør ikke siderne på formen, da kagen vokser bedre op hvis siderne ikke er smurt.
Del æggene i blomme og hvider. Tilsæt sukker til æggeblommerne og pisk godt til æggemassen er lys og skummende. Afvej mel, kartoffelmel og bagepulver. Pisk æggehviderne stive.
Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver i æggemassen og bland grundigt. Vend derefter med det samme de stiftpiskede æggehvider i æggemassen.
Hæld dejen i formen og sæt den i en 175 C varm ovn i ca. 40-45 minutter. Lad være med at åbne ovnen i de første 30 minutter! Hold øje med kagen og tag den ud så snart den er fast at røre ved. Pas på, at den ikke får for meget, for så bliver den tør.
Dæk kagen til, når den er blevet kold og lad den stå til de 2 slags mousse er klar.

Limemousse

  • 4 dl Piskefløde
  • 2 dl Creme fraîche
  • 2 dl Yoghurt Natural
  • 1 1/2 dl Sukker
  • 2 tsk revet skal af økologisk lime
  • 1 dl lime saft (ca. 4-6 limefrugter)
  • 6 Blade husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand
Piskt fløden stiv.
Pisk creme fraîche, yoghurt og sukker sammen ved lav hastighed, indtil sukkeret er opløst.
Kram vandet fra husblassen og smelt det i limesaft og afkøl det det en smule. Bland limeskal i limesaften.
Rør lidt af creme fraiche blandingen med husblas-lime og rør det derefter hurtigt sammen med resten af creme fraiche blandingen.
Vend til sidst flødeskummet i.
Cremen sættes på køl et par timer til den er stiv nok til at lægge i kagen.

Hindbærmousse a la Blomsterberg

Hindbærsylt

  • 250 g hindbær
  • 1 alm vaniliestang (eller ½ polynesisk vaniliestang)
  • 125 g sukker
  • Saften af 1 lime frugt

Alle ingredienserne koges uden låg ca. 15 minutter og afkøles fuldstændigt i køleskab – minimum 2 timer.

Chokoladecreme

  • ½ liter piskefløde
  • 150 g. god hvid chokolade
  • 4 blade husblas

Husblassen lægges i blød i vand
Chokoladen hakkes fint.
Piskefløden varmes op til den næsten koger (ca. 80 grader).
Halvdelen af den godt varme fløde hældes over chokoladen. Rør godt til chokoladen er smeltet og massen er blank. Tilsæt mere og mere varm fløde.
Vrid husblassen for vand og kom det direkte op i den lune chokolade-fløde.
Tildæk cremen med husholdningsfilm – det skal dække overfladen af chokoladen og opad siderne. Cremen afkøles fuldstændigt i køleskab – minimum 3 timer eller til næste dag.

Den iskolde stive creme piskes let luftig med en håndmikser.
Tilsæt den iskolde hindbær sylt og lad den piske med til sidst.
Cremen har en god konsistens og kan anvendes direkte i kagen med det samme.

Samling af kagen
Tag lagkagebunden ud af formen og del den forsigtig i 3 lag.
Kom husholdningsfilm i formen (det skal være så stort, at det også kan lægges over kagen, når den er samlet.
Læg den ene lagkagebund tilbage i formen og fyld hindbærmousse på bunden i et jævnt lag.
Læg en lagkagebund mere på og fyld op med limemousse.
Slut af med den sidste lagkagebund og pak ind i film.

Pyntning af kagen

Creme af blød nougat

  • 150 g blød nougat
  • 1/4 l piskefløde

Varm fløden op (må IKKE koge) og smelt den bløde nougat i fløden.
Hæld flødeblandingen i en skål og dæk med husholdningsfilm. Filmen skal helt ned og røre flødeblandingen, så der ikke dannes kondens.
Stil på køl i minimum 8 timer – men gerne til dagen efter.
Pisk cremen op, men PAS PÅ – pisker man for meget, vil cremen skille

  • 1 pose hasselnødder – fint hakket i en foodprocessor
  • 1 bakke friske hindbær

Vend kagen ud på et lagkagefad. Tag filmen af og trim siderne med en paletkniv, så de bliver fine og glatte.
Dæk hele kagen med et lag nougatcreme. Brug en paletkniv til at gøre overfladen glat.
Dæk forsigtigt siderne med de hakkede hasselnødder. Det tager lidt tid, men giver et utrolig smukt resultat.
Pynt til sidst kagen med friske hindbær og små toppe af flødeskum.

Den bløde nougatcreme kan evt. erstattes med pisket flødeskum – det giver også et meget flot resultat.

God arbejdslyst…..

Lagkage1

Lagkage3

Skrevet af Helle Thisted