Min bedste veninde gennem de sidste 50 år – Tinne – der nu er bosat i det skotske højland med sin familie, har serveret denne dejlige engelske fish pie for mig under et besøg hos hende. Jeg har fået opskriften af hende og har nu selv været en tur i køkkenet.
Der kan bruges mange forskellige fisk – diverse hvide fisk, torsk, laks, røget makrel mm. – så kan man ikke lige få fat i dem jeg har brugt, kan de sagtens erstattes med andre.
Opskriften her er til ca. 6 personer
Det skal du bruge
Kartoffelmos
- Ca. 1 kg kartofler
- 50 g smør
- Ca. 2 dl mælk
- Revet muskat
- Salt og hvid peber
- 100 g revet ost
Fisk og sauce
- 200 g hellefisk
- 200 g laks
- 200 g torsk
- 100 g røget makrel
- 125 g rejer
- 100 g smør
- 50 g mel
- Ca. 6 dl.mælk
- Revet muskat
- 2 hårdkogte æg
- 2 spsk kapers
- Citronsaft
- 1 stor håndfuld persille
- Salt og peber
Sådan gør du
Kartoffelmos
Skræl kartoflerne og skær dem i store tern og kog dem til de er møre.
Mos kartoflerne grundigt og tilsæt smør og mælk. Rør til det har en ensartet konsistens og smag til med salt, peber og muskat.
Kartoffelmosen må ikke være for tynd.
Fisk og sauce
Skær hellefisk, torsk og laks i nogle store tern og læg dem i et ildfast fad.
Drys med salt og peber og hæld ca. halvdelen af mælken ved. Læg ca. 25 g smør i små klatter og dryp citronsaft over.
Bag i ovnen ca. 15 min ved 220 grader.
Lav en opbagning af mel, resten af smørret og både den mælk fisken er bagt i samt resten af mælken.
Smag saucen til med citronsaft, salt og peber.
Tilsæt hakket persille til saucen.
Fordel den bagte fisk, røget makrel, rejer, kapers og kogt æg i tern i det ildfaste fad.
Dæk det hele med saucen.
Dæk nu det hele med kartoffelmos og lav tilsidst mønster med en gaffel i overfladen – jeg valgte i stedet at komme mosen i en sprøjtepose med en stor stjernetylle og sætte den på fisken i klatter.
Drys med lidt revet ost og bag ved 200 grader i ca. 30 min til toppen er sprød og gyldenbrun.
Server evt. med en god blandet salat